Lördagstripp till Hallsberg

Publicerad av: kmw3
18 april, 2019 18:26

Lördag 13 april 2019 besökte en grupp KMW-medlemmar Hallsberg med modelljärnvägen och Bergööska huset. En tur som bjöd på många intressanta upplevelser.

Att se den modell av stationsområdet som Hallsbergs modelljärnvägsförening har under uppbyggnad är minst sagt imponerande. Föreningen bildades 2011 och på uppdrag av kommunen håller ett 20-tal medlemmar alltså på att återskapa hela bangårdsområdet i mindre skala. I dag är man klar med stationsområdet medan arbetet med att även återskapa rangerbangården pågår  för fullt och när det blir klart är modellen den största i sitt slag.

I anslutning till modelljärnvägen finns också Bergööska huset byggt av Karin Larssons far Adolf Bergöö, ritat av Ferdinand Boberg och färdigt 1887. Karin Larsson har aldrig bott i huset (inte heller hennes far som dog i samband med att det färdigställdes) men i den stora festsalen pryds väggarna av Carl Larssons väggmålningar.

I dag är festsalen och ytterligare några rum, museum. Förutom Carls väggmålningar kan man också se konst och konsthantverk av Karin. Flera tavlor och en rustik designad gungstol. Sammantaget visar det att Karins intryck som konstnär och designer var betydligt djupare än vad konsthistorien hittills velat vidkännas…