Lördagsbesök på Brigadmuséet

Publicerad av: kmw3
6 november, 2018 17:31

 

Lördagen den 20 oktober gjorde Karlskoga Motorweteraner en utflykt till Brigadsmuséet i Karlstad. Där tog  guiden Jan Bondesson oss med på en vandring genom brigadernas utveckling från slutet av andra världskriget till våra dagar.

Efter krigsslutet ansågs det att Sveriges försvarsmakt var både otidsenligt och undermålig. Man börjad därför en utbyggnad och upprustning med målet ett 30-tal brigader. En brigad är en militär enhet som i stort omfattar två regementen, i Sverige med dryga 5.000 man. Målet uppnåddes i stort sett 1979 med 29 brigader fördelade över hela landet. 2004 var antalet nere i fyra..

De var en mycket intressant upplevelse där det bjöds på tänkvärda jämförelser mellan Sverige och omvärlden vid tiden för krigsslutet. Viket försprång vi fick tack vare att vi inte drabbats av ofreden – men också hur illa rustade vi var för att möta en krigssituation. En 37 millimeters pansarvärnskanon modell 38, tillverkad vid Bofors hade för sin tid stor pansarbrytande förmåga, men erbjöd vid kalla krigets inträde både undermålig eldkraft och, framför allt, skydd för betjäningen. Den kom då att ersättas av granatgevär modell 48. På liknande sätt visar hela utställningen på utvecklingen av vårt försvar genom åren.