Bilder från Bofors

Publicerad av: stefan
27 april, 2023 15:33

I ett rum i Boåsberget finns ett arkiv med en ansenlig mängd bilder från det gamla Bofors. Arkivet sträcker sig ända bakåt till 1890 och många av bilderna består av gamla glasplåtar. Det här håller nu på att delvis digitaliseras genom att luftvärnsföreningens ordförande Leif Lundin scannar bilderna.
Onsdagen den 26 april gästade han KMW i Föereningarnas hus i Kilsta och med sig hade han ett 30-tal mycket intressanta bilder från Bofors i gamla tider, alla beledsagade av olika historier. Så visade han till exempel gamla bilder från Tuggen och berättade om den tidigare skjutbanans betydelse för att sätta Karlskoga på kartan. Utan den hade förmodligen inte Alfred Nobel intresserat sig för Bofors och Karlskoga…
Han berättade också om en strapatsfylld resa genom Ryssland till Kina för att övertyga en ny kinesisk regim om att den tidigare regimens beställning på tusen kanoner var vettig. Efter en del förhandlingar halverades ordern till 500 kanoner som råkade komma tillbaka för reparation och genomgång vid andra världskrigets utbrott och genom att de konfiskerades av svenska staten, kom att bli en viktig bricka i luftförsvaret runt Karlskoga under kriget!
En annan intressant historia handlade om hur Bofors fick överta en stororder på bergskanoner från tyska stortillverkaren Krupp som var förbjuden att exportera vapen efter slutet på första världskriget. Dessa kanoner skulle vara demonterbara och kunna fraktas på åtta mulåsnor upp i bergen. Vi är nog många som kommer ihåg gamla Mecka som betade där nu bebyggelsen vid Åsneboda är belägen. Hon var den sista av de tio mulåsnor som Bofors köpte från Hamburgs zoo för testverksamhet med kanonerna.
En sak som kanske inte så många vet är att Bofors var först i världen med att tillverka en fungerande reamotor redan 1935. Tyvärr var den tidens material inte av en kaliber som klarade det stora slitage och den värmeutveckling som uppstod, så motorn kunde bara köras i 20 minuter…
Det är bara att konstatera att Leif Lundins bilder och berättelser förtjänade ett betydligt större intresse från fler än de dryga tiotalet KMW:are som deltog. Får ni en ny chans, sumpa den inte…