Bussveteranbesök

Publicerad av: stefan
12 november, 2023 11:47

Tisdag 7 november 2023 gjorde vi ett studiebesök hos Värmlands bussveteraner i Karlstad. Det är en förening som köper och rustar upp gamla bussar allt från 1920-talet och fram till 80-talet. Föreningen har funnits i 20 år och bestod vid starten av åtta entusiaster som såg ett kulturhistorisk värde i att bevara dessa rullande minnesmärken över svunna tiders samfärdsel. Idag har man vuxit till närmare 200 medlemmar från hela landet. Den längst bort boende finns faktiskt ända uppe i Malmberget.
Föreningen äger elva bussar och förfogar även över några inhyrda. Idén är alltså att köpa utrangerade bussar som sedan rustas upp till körbart skick.
– Vi vill ha användbara bussar så att vi kan köra ihop lite pengar till att täcka omkostnaderna, förklarade kvällens guide, Gunnar Johansson. Det finns inte många bidrag att söka för sådan här verksamhet. Men filmbolagen är intresserade och våra bussar har faktiskt varit med i åtta filmer, bland annat i den kommande serien om Börje Salming.
– Dagens unga är inte så intresserade av ideellt arbete, menar Gunnar Johansson…
I bussamlingen finns flera rariteter. En Renault från 1932 är byggd av en tidigare hästdragen vagn som 1936 fick rutor och dörrar. En Scania från 1928 fungerade under andra världskriget som rullande postkontor och gick i Värmland utmed gränsen till Norge och fick smeknamnet ”kärleksbrevsbussen”. Idag genomgår den en total upprustning hos bussveteranerna.
En busskaross utan framdel tillverkades 1938 vid Br. Johanssons Vagn och Karossfabrik i Lilla Edet. Den användes av en åkare som på helgerna kopplade den till sin lastbil för persontransporter.
Listan kan bli lång och det är ingen tvekan om att ett besök vid garaget ut i Alster är värt besväret. Man träffas tisdagskvällar och förutom arbete så bjuds det även på en grillad med bröd…